2 týždne v jogovom ašráme

Aké je to byť 2 týždne v jogovom ašráme? Je to náročné? Ktorý a prečo som si vybral? To všetko sa posnažím zodpovedať :). A pre záujemcov mám na konci článku malé prekvapenie 😉

Minulý august som bol na 14 dňovom intenzívnom jogovom pobyte v AyurYoga Eco Ashram v indickom štáte Karnataka, pár hodín jazdy autobusom či autom od Mysore (mesta, kde je joga na každom kroku :).

Prečo som si vybral tento ašrám?

Pozeral som jógové ašrámy po celej Indii, ale keďže som bol limitovaný časom (do Indie som prichádzal z Pakistanu a chcel som stihnúť aj turistiku), tento mi prišiel veľmi dobré časovo a taktiež som mal naňho veľmi dobré referencie – Kamarátka Evka tam bola pred rokmi, keď bol ešte v Kerale. Andrea a Janko si tam rok predo mnou robili mesačný jógový kurz s certifikátom. A až na mieste som sa dozvedel, že iba pár dní po mojom odchode si príde robiť jógový certifikát Peťka (učí v Lotuse v Bratislave) a už ho navštívili aj ďalší priatelia. Všetkým sa páčilo, a kde je dobre, to treba odporučiť :).

Ako sa učí a ako prebieha deň?

V ašráme sú väčšinou naraz dve skupiny. Na 28 dňovom teacher trainingu (tí, ktorí sa učia, aby vedeli ako učiť a získali certifikát) je limitovaný počet pre 20 ľudí. Prvých 14 dní je spolu s nimi skupina začiatočníkov, ktorí sa prihlásili na kurz jogy pre začiatočníkov. Kurzy začínajú v stredu a každú stredu je deň voľna. Po 2 týždňoch, keď kurz začiatočníkov skončí, tak ich vystriedajú žiaci intensivého kurzu „invensive retreat“ (max. 8-10 ľudí). Práve na taký som išiel. Aktivity majú obe skupiny zvlášť. Spoločné sú raňajky, obed, večera, večerný program raz za čas, a my sme mali na konci aj spoločných 108 pozdravov slnku (podľa hatha jogy sa ide 108x na ľavú stranu a aj 108x na pravú stranu) i spoločné spievanie Gayatri mantry 108x v posledný deň.

Dá sa povedať, že všetko potrebné je na webe (aj s presným rozpisom na hodiny) 🙂 Pravdou však je, že program je riadne hustý. Začínali sme už o 6:00 ráno meditáciou. Tu musím priznať, že druhý týždeň som si občas radšej trochu viac pospal, keďže som viac na pohyb a ešte sa mi nepodarilo dostať hlavu do módu, kedy mi prestáva myslieť.. Počas dňa sme mali 2 hodiny jógu ráno a 2 hodiny poobede. Bolo to doplnené teóriou o jogovej filozofii, ayurvéde a rôznych cvičeniach.

Predtým ako som išiel do ašrámu, som chodil pomerne často na jogu v Bratislave. Odkedy som sa vrátil, chodím oveľa menej. Prečo? Všetky hodiny mi prídu akési krátke. V Indii aj ten čas plynie akoby ináč. Keď som si po pár mesiacoch pustil nahrávku z ašrámu, tak som si uvedomil, ako veľmi spomalene sme tam všetko robili. Viac do hĺbky a intenzívnejšie. Dnes už málokto má v Bratislave 90 minútové a nie to ešte 120 minútové lekcie, kde sa aj na úvod zasmieva mantra a robia aj pranajámové (dýchacie) cvičenia. Ani dnes, v tom uponáhľanom svete, keď si sadnem a skúsim, akoby som nevedel spomaliť na tempo, aké som mal tam.

Pred príchodom do ašrámu som bol na 8-10 dňovej túry po ľadovci. Nohy a svaly som však začal cítiť až po prvom a druhom dni. Tie boli asi zo všetkého najnáročnejšie. Potom všetko už išlo ľahšie a ľahšie. Spočiatku sa aj 108 pozdravov slnku na záver zdá ako nemožné, ale Sanjay a Vinod (naši lektori) sa posledný deň tak pekne striedali v inštrukciách, menili intonáciu hlasu, spôsob odrátavania a hovorenia, čo nasleduje, že síce podomnou bola mláka akoby som vyšiel z bazéna, pokojne by som ich dal ešte oveľa viac a v ten deň, a aj na druhý deň, som sa cítil úplne výborne.

Času počas dňa je pomerne málo. V dobe, keď my sme mali jogu, budúci inštruktori mali hodinu teórie a naopak. Aj som sa veľmi snažil ukecávať ľudí na acroyogu, ale hneď po hodinách bola prestávka na obed a všetci chceli jesť 🙂 A potom už na acroyogu nebol čas :). Jedlo však bolo výborné. Aj keď, nie celkom som si zvykol na to, že ráno a večer bolo veľké jedlo a na obed iba ovocie. Dá sa však vypýtať aj ovsená kaša ráno, takže nie je problém :). A jedla, toho môžete jesť čo vám hrdlo ráči 🙂 Ale, kto by sa chcel prejedať, keď potom treba cvičiť :). Najlepší bol posledný deň, keď to nebolo čisto vegánske, ale pridali aj paneer 🙂 Mňam :). To si ešte teraz, pol roka po kurze, pamätám :).

A keď mal Kenneth narodeniny, tak mu baby pripravili takéto ovocné srdiečko. Pridali aj nejaké chrumky čo im ostali z lietadla na skrášlenie :).

Človek tam stretne kopec inšpirujúcich ľudí. Napríklad Kenneth z Dánska teraz nedávno sa vrátil do Indie, aby hovoril na TEDx. Ľudia boli z celého sveta. Aj pár Indov bolo medzi žiakmi, ale väčšinou sa jednalo o Indov, ktorí žijú v zahraničí.

Ubytovanie je v malých chatkách, i keď už vybudovali novú budovu, v ktorej sú ďalšie jedno a dvojposteľové jednotky.

Súčasťou ašrámu je aj centrum ajurvédy. V deň voľna, alebo ak vynecháte niektorú hodinu alebo obed, dá sa ísť na ajurvédsku masáž. Tu dole je iba ilustračná fotka. V reále som bol na takej masáži, kde ma masírovali dvaja chlapi naraz s olejom, ktorý som mal potom úplne všade.

Po masáži je dobré ísť do parnej sauny, po ktorej sa olej viac vstrebe. Je to akoby ste išli do skrine, do ktorej ide hadička z hrnca zo sporáka :). Dobré, nie? 🙂

Práve Kenneth tu bol na 28 dňovom masážnom intenzívnom programe. Mať masáž 28 dní po sebe, to musí byť riadna šupa.

Boli to veľmi pekné dva týždne. Ak vás to láka tam ísť, dali mi 5 % zľavu, ktorú môžem šíriť medzi ľudí. Zľavový kód však nesmiem napísať verejne. Ak by ste však chceli, napíšte mi na miso@cestounecestou.sk a obratom (hneď ako budem online) vám ho pošlem.