Cestou necestou po Českej republike – NEOBJAVNÉ SKVOSTY 2023

Prečo sa predierať davmi turistov na najnavštevovanejších pamiatkach, keď Česko poskytuje množstvo neobjavených skvostov? Na výbere týchto destinácií spolupracoval CzechTourism s kraji Českej republiky a portálom Kudy z nudy. Tipy z regiónov na neobjavené skvosty tohto roku ponúkajú ďalších neuveriteľných 42 atraktívnych tipov.  Tu sú niektoré z nich.

Krása flóry alebo Arborétum Bílá Lhota

Arboretum Bílá Lhota, foto: shutterstock Pecold

V zámockom parku v Bílé Lhote neďaleko Litovle sa nachádza významné arborétum so 400 druhmi vzácnych drevín – listnaté, ihličnaté a stále zelené dreviny zo severnej Ameriky, Japonska, Číny, Malej Ázie a ďalších krajín. Národná prírodná pamiatka, ktorá sa rozkladá na južne orientovanom svahu na ploche necelých troch hektárov, poskytuje asi 300 rôznych druhov drevín, napríklad krovité tisy v rôznych farbách a tvaroch, tuje, smreky, duby, rôznofarebné buky, cyprusy, javory, douglasky a lipy. V arboréte pestujú aj vzácne zbierkové dreviny ako japonské javory, hamamely a magnólie. Arborétum ponúka návštevníkom aj bezbariérový vstup i bezbariérové ​​toalety.

Zámok Moravský Krumlov a epopej

Zámok Moravský Krumlov, foto: Ondřej Bednařík, Znojmo Region

Na najužšom mieste meandra vytváraného riekou Rokytná na juhu okolo Moravského Krumlova stával už v roku 1289 hrad patriaci rodu pánov z Obřan. Po vymretí rodu v roku 1312 prešiel hrad na pánov z Lipé, ktorí ho roku 1369 predali pánom z Kravař. Tí nechali krumlovské panstvo prebudovať na honosné stredoveké sídlo, ktoré rozšírili nielen o veľkú hranolovitú vežu, ale aj o vodné priekopy na západnej a východnej strane. Krumlovský hrad bol v 16. storočí prestavaný na renesančné sídlo, ktoré sa stalo významným centrom spoločenského a kultúrneho diania. V 50. rokoch 20. storočia boli do Krumlovského zámku prevezené monumentálne obrazové plátna Alfonsa Muchu Slovanská epopej, ktorá sa sem vracia v rokoch 2021-2026.

Tvrdza Žumberk

Žumberk, foto: Novohradsko – Doudlebsko – z.s.

Žumberk pri Nových Hradoch leží tridsať kilometrov od Českých Budějovíc v smere juhovýchodnom. Dedina Žumberk (Sonnberg) bola založená v polovici 13. storočia. V jej držaní sa striedali opáti Rožmberského kláštora vo Vyššom Brode, sami Rožmberkovci, ale najmä niekoľko rodov nižšej českej šľachty.

Koncom 15. storočia bola na Žumberku vystavaná kamenná neskorogotická pevnosť, ktorá ďalšími stavebnými úpravami koncom 16. a začiatkom 17. storočia získala vzhľad renesančného kaštieľa. Tvrdza je v súčasnosti pobočkou Juhočeského múzea v Českých Budějoviciach. V objekte je inštalovaná expozícia o dejinách tejto lokality a expozícia ľudového maľovaného nábytku z 18. a 19. storočia, predovšetkým z typických národopisných oblastí južných Čiech. Sedliacky nábytok dopĺňajú zbierky nábytku panského. V susedstve pevnosti stojí zaujímavý štvorloďový gotický kostol z polovice 15. storočia. Ak hľadáte romantické miesto pre jedinečný svadobný deň, neváhajte: vstup do spoločného života na tejto historickej pevnosti zostane nádhernou spomienkou na celý život.

Zámok Moravská Třebová

Zámok Moravská Třebová, foto: shutterstock Pecold

Zámok v Moravskej Třebovej patrí k najvýznamnejším renesančným pamiatkam v Českej republike. Na konci 15. storočia sa tu po prvýkrát v českých krajinách objavili vtedy moderné, renesančné prvky a na začiatku 17. storočia vznikli podľa plánov talianskych staviteľov jeho tri neskoro renesančné krídla. Tie patria k najhodnotnejším manieristickým pamiatkam nielen u nás, ale aj v strednej Európe. Zámok preto nechýba v žiadnej českej učebnici dejín umenia. Okrem tradičných expozícií si na zámku v Moravskej Třebovej môžete prezrieť stredovekú mučiareň alebo alchymistickú laboratórium. Expozícia vás zoznámi s praktikami práva útrpného a nová expozícia Alchymistické laboratórium majstra Bonacinu vás zavedie do laboratória astrológa, alchymistu a dvorného lekára pána moravskotřebovského zámku Ladislava Velena zo Žerotína. Nahliadnite do tajomstva elixíru života alebo kameňa mudrcov.

Bazilika v Žďári nad Sázavou

 Bazilika nanebovzatia panny Márie, Žďár nad Sázavou. foto: Ladislav Renner

Bazilika Nanebovzatia Panny Márie a sv. Mikuláša v Žďári nad Sázavou je pôvodne gotický, neskôr barokovo prestavaný kostol, ktorý je súčasťou bývalého kláštora. Samotná bazilika, ale aj Dolný cintorín sú dielom slávneho architektaJána Blažeja Santiniho – Aichla, ktoré navrhol na popud opáta Václava Vejmluvy. Kostol Nanebovzatia Panny Márie a sv. Mikuláša je so svojou dĺžkou 78 metrov druhým najdlhším kostolom na Morave. V roku 2009 mu bol vatikánskym konzíliom udelený titul bazilika minor.

Zámok Uherčice

Uherčice, foto: Romana Indrová Semelková

Rozsiahly renesančný areál zámku so záhradami a anglickým parkom v Uherčiciach, prestavaný v štýle baroka významnými talianskymi architektmi a umelcami je vďaka rôznym stavebným a umeleckým epochám dodnes označovaný za „učebnicu slohov“. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa v apríli 2022 otvorila nová trasa zámkom. Prehliadkový okruh vás zavedie do novo opraveného severného krídla a zoznámi vás s históriou posledného šľachtického rodu Collalto et San Salvatore. Uvidíte nové parketové podlahy, repliky historických kachlí a zreštaurované nástenné maľby. Novo opravené komnaty vyzerajú tak, ako na začiatku 19. storočia. Návštevnú trasu dokresľuje krištáľový luster, zámocký nábytok, vzácny klavír aj farebne zdobené schodisko. Opráv sa dočkala aj sala terrena a na ňu nadväzujúca vonkajšia vyhliadka, vstupné schodisko, arkádové nádvorie a bývalé koniarne so slnečnými hodinami.

Viac tipov na Neobjavené skvosty pre rok 2023 nájdete na portáli kudyznudy.cz.

Úvodná fotografia: Moravský Krumlov, foto: Pavel Rybníček